Hem / Tillstånd transport av farligt avfall

Tillstånd transport av farligt avfall

Information om tillståndet

För att få transportera avfall krävs i vissa fall tillstånd från länsstyrelsen och i vissa fall att en anmälan görs till länsstyrelsen.

Tillstånd krävs för att 

  • yrkesmässigt transportera avfall

  • transportera avfall som innehåller cyanid, kadmium eller en PCB-produkt.
    Tillstånd krävs också för att transportera avfall som uppkommit i yrkesmässig verksamhet om:
    • transporterna under ett kalenderår uppgår till mer än 10 ton eller 50 kbm avfal
    • transporterna under ett kalenderår uppgår till mer än 100 kg eller 100 l farligt avfall
    • avfallet innehåller kvicksilver som utgörs av annat än hela lysrör eller andra ljuskällor.

 

För transport av farligt avfall som uppkommit i yrkesmässig verksamhet och som inte är tillståndspliktig ska en anmälan göras till länsstyrelsen. 

Tillstånden för farligt avfall gäller vanligtvis i fem år. Tillstånd för icke-farligt avfall gäller tills vidare men kan också vara tidsbestämda. För yrkesmässig trafik i samband med
transportering av avfall krävs trafiktillstånd från Transportstyrelsen.Farligt avfall kan även vara farligt gods. Regler för transport av farligt gods meddelas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Vissa typer av avfall, avfallsslag, är undantagna från tillståndsplikten. Om avfallet uppkommit i egen yrkesmässig verksamhet behöver du lämna in en anmälan till Länsstyrelsen för att få transportera dessa typer av avfall. En anmälan räcker även om mängden avfall överstiger 100 kg eller 100 liter per år.

För dig som transporterar avfall yrkesmässigt innebär detta att du inte behöver lämna in en ansökan eller anmälan. Följande avfallsslag är undantagna från tillståndsplikten:  

  • avfall som innehåller farliga jordbrukskemikalier (avfallstyp 02 01 08*)
  • flygaska och pannaska från oljeförbränning (avfallstyp 10 01 04*)
  • smittförande avfall (avfallstyper 18 01 03* och 18 02 02*)
  • asbestinnehållande avfall (avfallstyper 06 07 01* och 17 06 01*)
  • avfall från förbränning eller pyrolys av hushållsavfall och liknande handels-, industri- och institutionsavfall (19 01 05*, 19 01 06*, 19 01 07*, 19 01 10*, 19 01 13* och 19 01 15*).

Den som lämnar avfall som uppkommit i yrkesmässig verksamhet till någon för transport eller annan hantering kontrollerar att erforderligt tillstånd eller anmälan finns hos den som tar emot avfallet.

För att få transportera avfall till ett annat land gäller regler om gränsöverskridande transporter. Det är Naturvårdsverket som beslutar kring export och import av avfall.
Mer information hittar du på länsstyrelsens webbplats (se länk nedan).

Skyldigheter att dokumentera

När farligt avfall lämnas till en ny innehavare för att transporteras inom Sverige ska den som lämnar avfallet (lämnaren) och den som tar emot avfallet (mottagaren) se till att det finns ett transportdokument. Transportdokumentet ska innehålla uppgifter om avfallsslag och avfallsmängd samt vem som är lämnare och vem som är mottagare. Transportdokumentet ska vara undertecknat av lämnaren.Den som bedriver en yrkesmässig verksamhet där farligt avfall förekommer ska för varje slag av farligt avfall föra anteckningar om:

den mängd avfall som uppkommer i verksamheten
vart avfallet transporteras.

Anteckningarna ska bevaras i minst tre år.Den som transporterar farligt avfall ska föra anteckningar om:

  • varifrån de olika avfallsslagen kommer
  • till vilken anläggning olika slag av avfall transporteras
  • hur ofta de olika avfallsslagen samlas in
  • på vilket sätt avfallsslagen transporteras.

Anteckningarna ska bevaras i minst ett år.

Tillståndsgivare

Länsstyrelsen är tillståndsgivare.

Ansökan om tillstånd eller anmälan om icke tillståndspliktig avfallstransport skickas till länsstyrelsen. Ansökan eller anmälan är förknippad med en avgift.