Hem / Krav för att få yrkestrafiktillstånd

Krav för att få yrkestrafiktillstånd

Krav för att få yrkestrafiktillstånd

Med din ansökan om yrkestrafiktillstånd kommer Transportstyrelsen att pröva om Du uppfyller följande krav:

– Faktiskt och fast etablering.
– Yrkeskunnande.
– Ekonomiska förhållanden.
– Gott anseende.

Fast etablering

Fast etablering innebär bland annat att företaget måste ha ett driftställe, dvs en lokal med gatuadress med tillgång till verksamhetens centrala företagsinformation. Vid driftstället ska till exempel räkenskaper, personalhandlingar, anställningsavtal, handlingar om cabotage, kör- och vilotider m.m vara tillgängliga.

En lokal med gatuadress måste finnas eftersom Transportstyrelsen godkänner ej boxadress.
Företaget måste vara godkänd för F-skatt samt momsregistrerad.

Yrkeskunnande

Den sökande ska bevisa sitt Yrkeskunnande genom godkänt resultat vid skriftliga prov hos Trafikverket.

Juridiska personer som har yrkestrafiktillstånd ska det finnas minst en person som har särskilt ansvar för transportverksamheten, en trafikansvarig, och det är den trafikansvarige som ska ha yrkeskunnandet.

I en enskild firma är det tillståndshavaren själv som ska ha yrkeskunnandet.
Vara bosatt inom EU.

Ekonomiska förhållanden

Du ska visa att de ekonomiska resurserna är tillräckliga för att driva företaget. Kapital och reserver om minst 9000 euro för ett fordon och 5000 euro för varje tillfört fordon.
Transportstyrelsen fastställer kursen i SEK inför varje kalenderår och utförs i Transportstyrelsen föreskrifter.

De ekonomiska resurserna ska bestyrkas av auktoriserad eller godkänd revisor eller auktoriserad redovisningskonsult med uppgifter grundade på årliga räkenskaper.

Angående auktoriserad redovisningskonsult godtar Transportstyrelsen medlemmar av FAR och SRF-konsulterna.

Trafikansvarig

Trafikansvarig måste ha yrkeskunnandet och uppfylla det goda anseendet.
En trafikansvarig ska:

– Faktiskt och fortlöpande leda företagets transportverksamhet.
– Ha verklig anknytning till företaget som anställd, styrelseledamot, ägare, aktieägare,
   förvaltare eller vara konsult som trafikansvarig enligt avtal
– Vara bosatt inom EU.

Den trafikansvarige ska kunna styrka sitt yrkeskunnande genom godkänt resultat vid skriftliga prov anordnat av Trafikverket. Yrkeskunnande från andra medlemsstater (EU) kan också godkännas förutsatt att intyg skickas till Transportstyrelsen och att intyget är i linje med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 1071/2009.

Konsult som trafikansvarig

Om trafikansvarig är konsult ska bestyrkt kopia av konsultavtalet bifogas ansökan. I ett konsultavtal ska det framgå att trafikansvarig ansvarar för:

-Fordonsunderhåll
-Kontroll av transportavtal och transportdokument
-Grundläggande räkenskaper
-Transportplanering för förare och fordon
-Kontroll av säkerhetsrutiner

Det ska stå i avtalet att konsulten har uppdraget att vara trafikansvarig enligt artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1071/2009 av den 21 oktober 2009 om gemensamma regler beträffande de villkor som ska uppfyllas av personer som bedriver yrkesmässig trafik och om upphävande av rådets direktiv 96/26/EG.
Förutom i privaträttsliga juridiska personer ska trafikansvarig även finnas i exempelvis statliga och kommunala organ som bedriver yrkesmässig trafik.

Gott anseende

När en person eller ett företag ansöker om tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik gör Transportstyrelsen en första kontroll av att de uppfyller kraven. För att inneha tillstånd behöver man vara etablerad i Sverige, ha tillräckligt yrkeskunnande, ekonomiska resurser och gott anseende. När tillstånd beviljas så registreras företaget och övriga prövade personer i vägtrafikregistret.

Vid prövningen av kravet på gott anseende beaktar Transportstyrelsen sökandens vilja och förmåga att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna, laglydnad i övrigt och andra omständigheter av betydelse. Överträdelser och andra missförhållanden som påverkar trafiksäkerheten ses som särskilt allvarliga i bedömningen.

Vi använder ett riskvärderingssystem som stöd för urval av vilka företag som ska kontrolleras vid tillsynen av yrkestrafiktillstånden. Här registreras överträdelser som företaget och dess förare gör sig skyldiga till i Sverige och andra medlemsstater. Om en tillståndshavare sanktioneras för överträdelser mot kör och vilotidsreglerna så registreras även dessa överträdelser i riskvärderingssystemet.

Om en person som finns registrerad i vägtrafikregistret, för till exempel ett tillstånd, döms för ett brott får vi kännedom om det genom underrättelser från polisen. Vi får även underrättelser från Skatteverket och Kronofogden.

Att ha företrätt enstaka bolag som försatts i konkurs är normalt sett inte ett hinder vid prövningen så länge ingen misskötsamhet kan konstateras.

När vi fått information om misskötsamhet hos en tillståndshavare eller en person som omfattas av prövningen för tillståndet görs en samlad bedömning för att avgöra om det goda anseendet har gått förlorat. Vi gör i varje enskilt ärende en helhetsbedömning. Hänsyn tas exempelvis till överträdelsernas allvarlighetsgrad och antal i förhållande till företagets storlek och om åtgärden är rimlig utifrån en proportionalitets- och skälighetsbedömning.
Innan vi fattar beslut i ett ärende lämnas de berörda parterna möjlighet att inkomma med yttrande. Vi kan därefter olämplighetsförklara den trafikansvarige och/eller övriga personer som ingår i prövningskretsen eller återkalla tillståndet.

Om vi vid en tillsyn av tillståndshavare konstaterar att företagets trafikansvarige anses olämplig att leda ett företags transportverksamhet, uppfyller företaget inte längre kraven för tillstånd och behöver anmäla en ny trafikansvarig. Den olämpliga personen får inte längre ha en sådan position i företaget att hen omfattas av företagets prövningskrets.
En tillståndshavare som inte längre uppfyller alla kraven för tillstånd får normalt sett en frist på högst sex månader att åtgärda situationen.